Eurofit – testování dětí a mládeže

Ragby a kondičnímu tréninku zdar!

Protože trénink v našem klubu bereme zodpovědně, rozhodli jsme se v listopadu, po skončení soutěžního období (při přechodu do „ indoor“ módu) provést velké testování kondičních schopností. Celý pondělní a středeční trénink, zhruba v polovině měsíce, se tedy odehrál ve velké tělocvičně na ZŠ Charbulova.

Jak jsme testovali? Bylo důležité pro nás zjistit výbušnou sílu dolních i horních končetin (skok z místa a hod medicinbalem), sílu zádových svalů (výdrž v přítahu na hrazdě), sílu trupu (sedy lehy u žebřin- práci zde nevykonávají jen břišní svaly, ale třeba i bedrokyčlostehenní sval, proto nejde jen o „sílu břicha“), flexibilitu v kyčelním kloubu a páteři (test dosahu vsedě), frekvenční rychlost horních končetin (Tapping test), rychlost běhu se změnami směru (T-test s míčem) a nakonec i vytrvalost pomocí Beep-testu. Součástí měření bylo také zjišťování tělesné hmotnosti a výšky našich mladých sportovců a sportovkyň.

Proč jsme se rozhodli pro tuto testovou baterii? V první řadě s ní máme zkušenost- kondiční trenér Přema, student doktorského programu Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity, v roce 2019 organizoval několik měření kondičních schopností na základních školách v Brně i mimo Brno. Tato měření, která běžela v rámci vědeckého výzkumu, používaly testovou baterii EUROFIT- jedná se o standardizovanou, hojně používanou testovou baterii pro děti a mládež školního věku. U této baterie jsme poupravili složení testů, aby více vyhovovala potřebám našeho ragby, např. původní klasický člunkový běh jsme nahradili T- testem s míčem, změny směru při běhu zde více korespondují s během v ragby.

Vzhledem k tomu, že jsme stále využívali většinu původních testů EUROFITu, můžeme naše výsledky srovnat se statisíci výsledků dětí a mládeže na evropském kontinentu- ikdyž to je pro nás spíše sekundární účel měření- ještě vysvětlím.

Toto testování má další praktickou výhodu v tom, že je poměrně nenáročné na materiální a personální zajištění a je velmi jednoduché dodržet stejné podmínky pro příští testování.

Vzhledem k tomu, že soutěžní období je u nás rozděleno na dvě části, nabízí se i prostor na třetí- kontrolní měření, které by bylo právě v mezidobí.

A právě srovnání výsledků tohoto proběhlého testování a testování po přípravném období (konec března) pro nás je úplně nejdůležitější! Srovnání bude nabízet tvrdá čísla. Zesílil jsi? Zrychlil jsi? Co Tvoje plíce a srdce, dovolí ti teď déle běhat? Kdepak je tvoje slabina, pojďme na ní zapracovat!

Zajímavé to je jak pro nás, tak nepochybně i pro sportovce a rodiče. I vývoj  „univerzálních veličin“ typu tělesná hmotnost a tělesná výška může podat užitečné informace. Vidinou vhodného rozšíření v této oblasti by bylo i měření tělesných obvodů, jako je obvod hrudníku, bicepsu, pasu, stehna a lýtka, které bychom chtěli příště zařadit.    

Na neposledním místě splnilo první měření i další aspekt- seznámili jsme se s podobou poupravené testové baterie, aplikovanou v našem prostoru, s vysokým počtem a pestrou skladbou dětí (standardně se testuje pouze jeden ročník dětí, široký rozptyl od 6 do 15 let má rozhodně svá specifika- např. tišení řevu a hluku před začátkem beep testu J). Na průběhu měření se podíleli krom našich trenérů i další zaučení pomocníci- studenti filozofické fakulty a fakulty sociálních studií, máme tedy v rukávu solidní tým lidí, kteří už ví co a jak!

Nabídli jsme totožné měření i našim kamarádům z ragby Bystrc, kteří na to kývli a momentálně už mají také výsledky svých sportovců :).

Rozloučím se poděkováním zúčastněným sportovcům a sportovkyním za podání jejich nejlepších výkonů, ti kteří nemohli, kvůli nemoci apod., se jistě zúčastní příště! A nakonec myšlenka, kterou jsem slyšel při výkladu problematiky testování- „Pokud nevíš, kde zrovna teď stojíš, nemůžeš ani vědět, kam tvoje kroky zrovna míří!“.

Trenér Přema