Ragby Akademie OPEN – tým dospělých hrál na svém druhém turnaji v Ragby 7s

Zdravíme všechny příznivce komunitního ragby!

Zatímco naše vlčata bojovala na regionálním moravském turnaji v Havířově, dospělí, někteří už řádně šediví vlci z Akademie se vypravili na svůj první mezinárodní turnaj do Bratislavy v sedmičkovém (olympijském) ragby s trefným názvem „Klobása Cup“ :-). Od posledních sedmiček v Novém Městě na Moravě uběhl téměř rok, sestava sice prořídla, ale základ zůstal stále stejný. Hrající trenér Viktor Straka, hráči Mates Krella, Pepa Cibulák, Martin Řehůřek, Kája Šumbera, Vojta Fňukal od opeňáků z Bystrce, Michal Boroš, nově Michal Bielik a Tomáš Holík, kustodka Lenka Kertészová a rodinná a psychická podpora od Pepy a Matese.

Byly to nakonec takové quasisedmičky. Bez konverzí, hřiště trošku kratší, ale kdo by si myslel, že to díky tomu hráči měli jednodušší, velmi by se mýlil. Posečená, neposečená tráva, drny, nerovnosti a peklo pro alergiky padající z okolních porostů (vzorek v přiložené fotodokumentaci)

Turnaje se zúčastnily tři kluby. Akademie, pořádající RK Bratislava a rakouský Stade Vienna, který nasadil na turnaj hned dva týmy. V prvním zápase narazila Akademie na druhý tým Stade a mohla oslavit své historicky první vítězství 4:1 na položení. O dvě další položení jsme se ochudili sami, protože Pepa s Vojtou si v klidu proběhli pětkovištěm a ze zvyku pokládali až za háčko, které však bylo nestandardně umístěno až za pětkoviště ? Tyto dvě pětky nám pak nakonec chyběly v závěrečném zúčtování, ale nás to rozhodně mrzet nemuselo. Zápas nás však stál možná až zbytečně moc sil, které nám kvůli úzkému kádru povážlivě docházely.

Ve druhém zápase se Akademie střetla s prvním týmem Stade. Samozřejmě bylo velmi obtížné se prosadit proti klukům, kteří čerpají větší tréninkovou dotaci a pravidelnou zápasovou zátěž. Stade vyhrál 8:0, měl prostě kvalitnější tým, který situace řešil rychleji a lépe. Přesto Akademie bojovala až do konce, s hlavou nahoře, stále se snažila dodržovat pokyny, které jsme si před turnajem řekli, a soupeř se prosazoval hlavně v přečísleních po křídlech. Proslýchalo se, že jeden z hráčů dokonce studuje a hraje ve Francii na vysoké úrovni.

Poslední utkání v základní skupině si vlci užili proti domácím, kteří se snaží praktikovat, co dům dá a okolnosti dovolí. Zkouší tedy patnáctky, sedmičky, a dokonce i třináctky, což se projevovalo například v občasném pozdním čištění. Soupeř využil některých našich chyb a únavy, prosadil se i středem hřiště a rychle se ujal vedení 4:0. Nevzdali jsme se však a ke konci zápasu vybojovali snížení na 2:4. Slováci v mezinárodní sestavě byli soupeřem vyrovnaným a hratelným, některé situace však řešili velmi kvalitně, např. rozehru desetimetrovými kopy.

Konečná tabulka se vykrystalizovala tak, že by si rakouské týmy zahrály finále a my s RK Bratislava souboj o bronz. Turnaj byl organizován ve velmi přátelském duchu, tedy bylo dohodnuto, že na závěr nastoupí Akademie s Bratislavou proti kombinovanému vídeňskému týmu. Vídeňský tým i na závěr prokázal větší sehranost i samozřejmě kvalitu a nad československo-francouzsko-italským výběrem zvítězil 9:0. Byť jsme si v posledním zápase mohli dovolit i luxus v podobě pěti hráčů na střídání, únava, křeče a zranění už povážlivě ochromily chuť nastoupit do rozjetého zápasu. Výjimkou byl snad Kája Šumbera, který by z fleku mohl dělat reklamu na nejdůležitější ragbyovou hodnotu, a tou je nadšení. Přesto, když kamarád potřebuje vystřídat, nastoupit musíte, i kdybyste měli zbytek zápasu dobelhat. Ragby je nejtýmovější sport na světě a nám se zase po roce povedl skvělý zájezd, strávili jsme pěkné společné chvíle a navzájem se více poznali a podpořili.

Viktor nás během a po turnaji hlavně chválil, že jsme se snažili dodržovat pokyny a organizaci hry, hlavně v obranné fázi, kde Michal Bielik s Viktorem vyztužovali obrannou linii jako zadáci (jako bývalý fotbalista bych to nazval Catenaccio ?Před turnajem jsme pilovali statické situace (mlýn a aut), které se nám až na výjimky dařilo provádět bezchybně. Někteří kluci si zdvojnásobili tréninkovou zátěž návštěvou opeňáckých tréninků na Bystrci, přesto tréninkové zatížení, zápasová praxe a s tím spojená fyzická a psychická průprava byly samozřejmě limitující. Byť máte nejlepší úmysly, bez adekvátní fyzické připravenosti je prodat nedokážete. Někde jsem viděl tabulku, že ragby je hned po badmintonu sportem fyzicky nejnáročnějším, minimálně na spalování kalorií. To je tip pro Vás všechny, přijďte se podívat za námi na trénink. Dělají to Vaše děti, nekažte vodu a nepijte víno a pojďte si to taky zkusit ?Jsme primárně komunita, která se snaží vyztužit vazby v rámci Akademie. Projekt Open má zejména spojovat všechny členy i příznivce Akademie. Každý trénuje podle svých možností.

Všichni jsme se v pořádku dokázali vrátit ke svým rodinám, někteří s pár šrámy, ale hlavně se spoustou skvělých zážitků a zkušeností, kde jsme museli překonávat i nejrůznější překážky, někdy i sami sebe. Potkáváme se na trénincích Open, na trénincích a zápasech našich dětí, na společných akcích.

Lenka nafotila asi ragbilion fotek, zatím od ní posílám ty prvotní ?

Ragby zdar!

Michal Boroš