15 důvodů proč mají děti hrát ragby

Dostat děti z gauče ven na trávník jim přinese spoustu tělesných i duševních dovedností, které jim budou prospěšné v jejich dospívání a dospělosti.

1. Zlepšení tělesné kondice a zdraví

Je zřejmé, že hrát ragby přináší určité tělesné výhody všem  kdo se na se na hřišti objeví :).  Děti nevyjímaje.

2. Vývoj společenských dovedností  

Schopnost vytváření sociálních vazeb je důležitá část vývoje člověka. Co se v mládí naučíš, v dospělosti jako bys našel/našla :).

3. Potřebují prohrát

Porážka je nejlepší učitel.  Umět prohrávat je dobré pro tvorbu charakteru i pro život, protože vyžaduje úsilí neúspěch překonat. A je potřeba vědět, že to jde.

4. Potřebují zvítězit

Protože to je parádní pocit. Protože je to odměna.

5. Stejná startovní linie

Na rozdíl od ostatních týmových sportů, každý hráč ragby má stejnou možnost běžet s míčem, přihrát míč a bránit soupeře.

6. Získávání sebevědomí a sebehodnocení

Zapojení dítěte do sportu pomáhá zlepšit jeho vlastní sebehodnocení. Malé cíle na hřišti, zlepšování herních dovedností a chápání hry, to je oč tu běží. 

7. Užitečné životní lekce

Všechny sporty dávají lekce pro život. U ragby mluvíme o tom, jaká zkušenost se dá opravdu najít na ragbyových trávnících.

8. Dobré vzory a inspirace

Ve svých spoluhráčích, ve starších hráčích nebo v trenérech mohou objevit dobré vzory a zdroj inspirace.

9. Získat přátele na celý život

10. Akademický úspěch?

Je to k nevíře, ale opravdu. Děti, které byly zapojeny do sportovních aktivit, měly i lepší studijní výsledky  – podle American College of Sports Medicine.

11. Bezpečnost. Ano skutečně – bezpečnost!

Hráči ragby nenosí žádné vnější chrániče (mimo chráničů zubů a ragbyové helmy). A ragby je kontaktní sport stejně jako třeba hokej nebo americký fotbal. Bezpečnost hráčů je na prvním místě a je nemalou součástí ragbyové kultury.

12. Nenahraditelná zkušenost a vnímání toho, co znamená být součástí týmu

13. Respekt k autoritě a k ostatním

Předtím než respekt k autoritě úplně vymizí ze světa, poslední místa, kde je možné ho vidět jsou ragbyová hřiště. I když rozhodčí pískne něco, co se nám nelíbí, pořád ho všichni musí oslovovat slušně (v angličtině „sir“), jeho rozhodnutí plně respektovat a o ničem nediskutovat.

14. Zlepšuje zmírňovat stres

Cvičení a tělesná aktivita produkují endorfiny a také zlepšují spánek a odpočinek, který je základem v boji proti stresu.

15. A všechno to k něčemu nakonec může být, třeba to povede někam dál 🙂

Vzkaz pro rodiče:

To, jak je vaše dítě úspěšné nebo neúspěšné při sportu nevypovídá nic o tom, jak dobří jste rodiče.

Ale mít dítě, které chce trénovat, které respektuje ostatní, je skvělým spoluhráčem, je psychicky silné a odolné a snaží se pracovat, to je přímý odraz vašeho rodičovství. Ragby zdar!