PYRF – cena Fair Play pro U12

Aleksandar Tošić – trenér U12

Poprvé ve Praze, poprvé na takovém velkém turnaji jako PYRF. A stálo to za to, byla to obrovská zkušenost i velká škola. Bohužel týden před turnajem nám asi počasí nepřálo, jelikož hodně hráčů odpadlo kvůli nachlazení, zejména jádro týmů.

Ale i přes to jsme se sešli v tuto sestavě: kapitán, Jáchym, Nela, Vincent, Marek Sláma, Eliška, Petra, Max, Marek Milošic a naš kamarád Štěpán z Břeclavi. 9 statečných a hrálo se v devíti hráčích. Dobrý je to, že jsou všichni hráli celou dobu a získali cenné zkušenosti. V podstatě nastoupil méně zkušenější tým Purple který hrál minulý týden ve Zlíně. Skupina zajímavá, Vyškov, Babice, Sparta, Říčany a společný tým Havlíčkův Brod/Petrovice. Kromě Vyškova jsme ještě nikdy s ostatními nehráli.

Máme chuť hrát, snažíme se, ale bylo je vidět že jsou soupeři ještě nějak krok před náma. Dokázali jsme odehrát bojovný zápas proti Vyškovu, Babicím a HavlBrodu, ale výsledkově se moc nedařilo, chybí nám zkušenost. Nejtěžší zápasy byly Sparta a Říčany, především Sparta. Děti ten zápas prospaly a za 8 minut dohromady jsme měli 3 skládky. Jak jinak to může dopadnout jez těžkou porážku. Promluvili jsme o tom, probrali se a hrálo se proti Říčanům, které celý turnaj vyhrály. Výkon byl bojovný, soupeř je ale někde jinde. Po dohrání skupiny měli jsme hrát o umístění od 16. do 18 místa proty týmu Olymp Praha a Petrovice B. Olymp bohužel odešel a nenastoupil. S Alešem jsme si říkali že jsme nevstavali tak brzo a cestovali přes 200km, abychom přišli o jeden zápas. S kolegy z Petrovic jsme se domluvili, že prostě odehrajeme dva zápasy, jeden soutěžní a jeden přátelák. Ty dva zápasy nám nejvíce vyhovovvaly, protože soupeř byl na naší úrovni, a nejlíp se učí ve takových zápasech. Soupeřovi jsme přeci jen podlehli, ale děti uvidli, že jde hrát dobře, že můžeme skládat, zaútočit s míčem atd. Jen musíme překonat strach. Končíme na 17. místě, ale na závěr přichází to nejlepší z dnešního dne.

Následuje vyhlášení a rozdání cen. Po rozdání pohárů a medailí pořadatelé ohlašují, že po poradě s rozhodčími náš tým Ragbyová Akademie Brno získává pohár za fér plej – Fair Play Award. Radost byla obrovská a i překvapení. Ragby je sport gentlemanů, děti učíme ragbyovým hodnotám a právě jsme to s týmem dokázali.

Proto jsem na ně dneska pyšný. Byli stateční, nebáli se hrát proti mnohem lepším a silnějším soupeřům, a hráli čestně a férově. Proto výše zmíněná cena, získali jsme ji celkovým chováním a přístupem.

Skvělý zážitek, pěkně jsme si to užili a neodcházíme s prázdnou. Nejdůležitější je to, že jsme byli všichni nadšení a s úsměvem na tváři opouštěli hriště.

Děkuji všem hráčům za účast, trenérům, rozhodčím a pořadatelům RC Petrovice.

Ragby zdar ???

P.S: Dobře jsme se představili. Jsme malá akademie a proti nám stáli velikáni jako Říčany nebo Sparta. Hráli jsme fér i čestně, podle pravidel, bojovali, ukázali maximální respekt ke soupeřům a rozhodčím. Vaše děti učíme nejen ják skládat nebo nahrávat, snažíme se i aby z nich byli dobří lidé, o tom ragby je. Proto jsem dneska byl v pozitivním šoku a takový pohár aspoň pro mě osobně má větší cenu než jakákoliv medaile. Ale hlavně se o to zasloužili vaše děti.