PYRF – U14 v Říčanech

Přináším tedy ještě jednu trošku rugby do mlýna, protože jsem zastupoval Slávka u kategorie U14. Klaním se všem, kteří dokážou vytvořit příspěvky ještě v autobusu cestou zpátky nebo v noci po návratu!?

Na začátek je nutné říct, že čtrnáctky a jejich trenéři to mají dlouhodobě těžké. Tentokrát na turnaj odjelo 11 bojovníků, 6 RA a 5 RC Břeclav, a jak jest všeobecné známo, patnáctkové rugby se v 11 hráčích hraje poněkud složitě. Takže jsme prožili kuriózní den, kdy jsme téměř každý zápas hráli v jiném počtu, jednou ve 12, dvakrát ve 13, jednou ve 14, jednou v 15 (to už byl skoro výběr světa, protože nám vypomáhali holky a kluci ze 3 různých týmů včetně německého). A za to, že jsme vůbec takto mohli hrát, skládám velký dík trenérovi břeclavských čtrnáctek Davidovi, jehož manažerská diplomacie na poli shánění lidí do týmu byla naprosto famózní!

V Říčanech nás přivítal pohled na hřiště, na němž na mnoha místech stála voda, což je sice sen Saši Tošiče?, pravé rugbyové podmínky, jak říká, ale mně trochu stydla krev žilách, když jsem si představil, že se nám tým za 3 minuty promočí „durch“ a 5 hodin turnaje bude ještě před námi. A co si budeme namlouvat, čím horší terén, tím problematičtější je i úroveň hry, což platí i v rugby. Naštěstí nám organizátoři (zvládli všechno skvěle) sdělili, že hrát se bude na vedlejším hřišti. Pro nás dobře, ale louže tak odskákaly holky U17, které souběžně v Říčanech hrály svůj 7´s turnaj.

Ať to není moc dlouhé – remíza v zápase o 5. místo z 8 startujících je zatím historickým maximem našich spojených U14!!! To prostě je úspěch a ani věčně ustaraní nespokojenci (jako já) to nemohou popřít?. A to jsme ještě měli Bohemian Barbarians „na lopatě“, vyrovnali až v poslední vteřině. Na kopy na háčko nedošlo, protože zrovna byla asi sedmá sněhová vánice a silný vítr. Tomu předcházelo jasné vítězství nad Olomoucí (první v dějinách), hodně vyrovnaný zápas s Tatrou Smíchov B, 5:15, kdy jsme sahali po vyrovnání i ve 12 proti 13 (1. zranění), ale v tlaku přišlo 2. zranění a v 11 jsme dostali třetí pětku, a ještě vyrovnanější první zápas s Barbariány (Slavia+Jablonec+Úžice), který jsme klidně mohli (a možná i měli) vyhrát.

Bojovalo se až na dno všeho bláta, sněhu, vody, v kroupách, v bouřce, super! I přes moc hezké výsledky má tento tým ale pořád co na práci. Soupeři nás pořád ještě předčí v organizaci hry, a tím pádem i v rychlosti útočných akcí, procházejí nám přes křídelní prostory, lépe zakládají ruck, dělají víc metrů před dokončenou skládkou než my. Ergo – nechci se opakovat, ale jako po turnaji U12 v Olomouci musím říct, že hned v pondělí je třeba se zase vrátit do práce, jakkoliv tento víkend slavíme úspěch. PYRF potvrdil, že to schodiště k velkému rugby je ještě vysoké, ale už nestojíme pod ním!

Výsledky: RG Heidelberg 0:20, RC Tatra Smíchov B 5:15, Bohemian Barbarians 10:20, RC Olomouc 35:10 (rozhodčí nám do listiny zapsali o 2 pětky víc, ale to se spletli), Bohemian Barbarians 15:15.

Aleš Kubík, trenér U12/U14