A na konci premiéra

Po čtyřech letech existence RA Brno, která vznikla v roce 2018 se zaměřením na děti a mládež se povedl další důležitý zápis do historie akademie, a to start seniorského týmu na turnaji v sedmičkovém ragby.

Tým vznikl na základě otevřených tréninků pro rodiče a fanoušky na hřišti v Černovicích a díky systematické práci trenéra Aleksandara Tošiče a jeho asistentů Matyáše Krella a Viktora Straky jsme mohli tuto neděli vidět připravený tým na první seniorské akci akademie. Díky Lence Kertészové za realizační tým a všem zúčastněným za parádní výkon.

Reportáž Aleksandara Tošiče, trenéra RAB OPEN

Poslední akce Ragbyové Akademii Brno byla zároveň herní premiéra naše OPEN skupiny. Začali jsme trénovat v září v tempu 1x za týden, přes zimu v tělocvičně a základna pomalu ale jistě rostla. Podzim a zima to byl ještě takový úvod, základní věci, seznamování se s ragby.

Od jara jsme začali na tréninků přidávat a uvažovat o tom, že bychom si něco zahrát mohli. Jakmile jsme se dozvěděli o otevřeném turnaji v Novém Městě na Moravě, tak jsme se přihlásili a říkali si, že do toho půjdeme. Od té chvíle jsme mluvili jen o tom a tréninky přizpůsobili sedmičkovému ragby co nejvíc to šlo.

Sedmičky jsou trochu náročnější, nejen z fyzické stránky, ale i z pohledu toho, že všichni hraju všechno, neexistuje klasický roj a útok. Tak jsme tomu i přistoupili. Všichni jsme cvičili mlýn ve třech lidech a zároveň jsme měli několik kluků, kteří v autu mohli skákat či zvedat. Tím, že všichni dělali všechno jsme mohli točit sestavu dle potřeby a udržet čerstvost.

Na turnaji v Novém Městě jsme se sešli přesně v sedmičkovém počtu: 12 lidí. 10 hráčů z Akademie plus dva kamarádi z RC Bystrc OPEN.

Sestava:

  1. Jakub Šlechta
  2. Josef Cibulák
  3. Michal Boroš
  4. Viktor Straka (kapitán)
  5. Matyáš Krella
  6. Marek Jedlička
  7. Jan Vodák
  8. Karel Šumbera
  9. Radim Sláma
  10. Martin Řehůřek
  11. Vojtěch Vitásek (RCB)
  12. Vojtěch Fňukal (RCB)

RT: Lenka Kertészová

Je důležité zmínit, že všichni až na Viktora a Matyáše – mí bývalí spoluhráči z Dragonu – hráli poprvé. Zároveň půlka sestavy je sestavena z našich rodičů: Radim, Michal, Martin, Honza, Pepa všichni u nás mají děti v různých kategoriích.

Tak, pár slov k samému turnaji. Turnaj byl posílen účastí extraligových RC Dragon Brno a RC Tatra Smíchov. Tatra je zároveň vícemistr ČR jak v sedmičkovém tak i v patnáctkovém ragby. Skvělá příležitost, jak si vyzkoušet ragby proti těm nejlepším. Kromě už zmíněných jsme za soupeře měli domácí RC Titány a RC Jeseník.

Pár slov k zápasům:

RA Brno – RC Titáni 12-14

Na položení 2-2, jeden kop po pětce jsme neproměnili a to byl ten rozdíl. Pěkně vyrovnaný zápas. Nejprve jsme se díky dvěma rychlým akcím dostali do vedení, pak soupeř trochu přitlačil a otočil skóre. Potom se hra přetahovala z jedné na druhu stranu ale bez větší převahy. Super za první zápas, asi nikdo to nečekal. Ten neproměněný kop nepočítám, za mě je to remíza. 🙂

RA Brno – RC Dragon 0-37

Výsledek neodpovídá tomu, co proběhlo na hřišti. Téměř celý zápas jsme dokázali držet krok proti zkušenějšímu soupeřovi. Za Dragon hrál reprezentant Ondra Kučera, nechyběli standardní extraligoví hráči Šenk, Hlaváč, Sklenský, Lelovský… Kluci bojovali, drželi jsme míč a tlačili, jen se nám nepodařilo překonat jejich obranu. Dali jsme do toho všechno, soupeř je prostě někde jinde, není se za co stydět.

RA Brno – RC Jeseník 14-24

Tento zápas jsme odehráli hned po Dragonu. Dvakrát jsme vedli, ale skrz pár menších začátečnických chyb jsme dostali body a to rozhodlo. Například situace, kdy soupeř měl víc štěstí a jedinou nepovedenou nahrávku potrestal sebráním míče a proběhnutím do brankoviště.

RA Brno – RC Tatra 7-19

Na položení 1-3. Sice to nebyla nejsilnější sestava, ale pořád je to Tatra jeden z největších klubu v ČR. Takový klub špatný tým nikdy nenasadí. Za mě nejlepší zápas dne. Smíchovské hráče jsme chytli ve spánku a první položili a kop proměnili. 7-0 a vedeme, uznávám že jsem to sám ani nečekal. Dokázali jsme dlouho tlačit a cca prvních 4 minut si Tatra na míč sotva sáhla. Potom ukázali kvalitu a do poločasu dvakrát položili a skóre otočili. Bojovali jsme dál, druhá půlka byla napínavá a vyrovnaná. Tatra položila třetí pětku až z poslední akce utkání, kde nám prostě přečíslili obranu.

Vzhledem k tomu že hrajete poprvé, a máte zároveň takové soupeře, neměli jsme žádné iluze a o výsledek nám nešlo. Chtěli jsme si to užít a vyzkoušet. Za každou povedenou akci a položení jsme byli rádi. Po klucích jsem chtěl, ať hrají to, co jsme trénovali a na tabulku/semafor se nekoukaji. Naštěstí žádný tam nebyl 🙂 Kluci to splnili a jsem moc spokojený s výkonem každého z nich, jak to zvládli a nebáli se hrát proti mnohem kvalitnějšímu soupeřovi. O tom svědčí také pochvala od soupeřů a od rozhodčích. Další důležitý bod je to, že jsme vybudovali skvělý tým, který se navzájem podporuje. Dva Vojtové z RCB do kolektivů taky zapadli a vypadali, jakoby s námi trénovali roky 🙂 Během zápasů podpora z lavičky, nikdo nikomu nevyčítal chyby a kluci fungovali jako jeden. Byl to prostě tým.

Teď následuje pauza a věřím, že na podzim budeme pokračovat dále. Základnu máme, je potřeba jen makat dál.

Asi je to poslední reportáž ode mě za tuto sezónu. Užijte si léto a zase v srpnu. Ragby zdar 🏉🏉🏉

Fotogalerie ZDE