První přebory pro naše vlčátka U8 v Bystrci

Byť jsme několik turnajů hraných soutěžním/prolínacím způsobem již zažili (ORF, PYRF nebo Brno Cup), přebory se všeobecně berou za trošku tvrdší oříšek, kde se dopředu nahlašuje soupiska a nemohou se půjčovat hráči. Naštěstí díky dobré práci rodičů jsme mohli bez obav postavit tým, ve kterém si všichni hráči s chutí zahráli.

Sestava se sešla velmi pestrá a konečně jsme si mohli dovolit luxus několika hráčů na střídání, což na jaře nebývá úplně pravidlem, a děti se tak nemusely šetřit na další utkání, což vlastně nedělají nikdy ? Již zkušenějším hráčům Matyldě, Šarlotě, Davidovi, Honzovi a Vláďovi, kteří čerpají pravidelně zkušenosti na turnajích, tentokráte moc vypomohli Kája, pro kterou to byl hned první ostrý start, Danny, jenž nastoupil na jaře taky poprvé, a Tobík, který po vynechávce v Havířově proběhl po kraji přes půl hřiště a v nadstavbě položil nádhernou pětku. A premiéru jsem si zažil taky já, protože po spíše výpomoci trenérům Vláďovi a Alex jsem si to musel nějak namyslet a tímto moc děkuji Lence Kertészové a rodičům za pomoc a podporu.

V základní skupině jsme narazili na velmi kvalitní týmy, které mohou těžit z široké hráčské základny, jako Říčany a klub ARC Iuridica, a také Olomouc, která má letošní sezónu také velmi dobrou. Byť výsledky vypadají jednoznačněji (Říčany 3:8, Olomouc 2:6 a Iuridica 3:9), v žádném zápase jsme nenechali soupeři nic zdarma, nevyšli naprázdno a snad krom jedné slabší koncentrace z rozehry protivníka, kdy prošel středem a skóroval, nemohu hráčům nic zásadního vytknout. Vlčata se prosazovala spíše po sólových únicích, nicméně položili jsme si i jednu krásnou pětku, kdy si děti prakticky jen podávaly šišku, nádherně spolupracovaly a dostaly se až do rohu hřiště, kde se otevřel prostor a kde se taky nejčastěji skóruje. Občas absentovala silnější podpora v útoku, no možná to bylo způsobeno tím, že náš hráč nesoucí balón byl až moc rychlý a horlivý ? Skládky jdou někomu lépe, někomu hůře, je důležité, aby nikdy nechyběla snaha o zastavení soupeře. Když hráče nesložím, alespoň ho zastavím, když nezastavím, alespoň zpomalím, a pak může pomoct spoluhráč, kterému se třeba skládka proti rozhozenému soupeři podaří ?

Je to také o tom troufnout si. Všichni hráči, kteří však nastoupí do ragbyového utkání, kuráž mají a mají také můj obdiv. Pro zajímavost doplním, že v některých ragbyově vyspělých zemích je kontakt povolen až od věkové kategorie U9/U10. Do té doby hrají tzv. tag ragby, kdy si pro zastavení soupeře trhají pásky umístěné na boku trenek. Pro milovníky statistik ještě uvedu, že tým Říčan, jakožto obhájce titulu, od nás dostal tři ze čtyř celkově obdržených pětek v základní skupině. Tuto statistiku však vede pořadatel turnaje, já sám si připravil pouze papírek s tím, aby si každý hráč zahrál maximální možný počet minut. Každý hráč měl možnost rozehrát a upalovat s balónem dopředu, zkusit si nějakou přihrávku nebo dobrou akci. Tak je to koneckonců v pravidlech až do věkové kategorie U12, resp. trošku modifikovaně „každý hráč by měl nastoupit alespoň do poloviny hracího času, pakliže je to možné“.

Po obědové pauze nás už čekaly pouze dva zápasy, což možná trochu mrzí, protože týmy, kterým se dařilo lépe, si zahrály o zápas/pár zápasů více, na druhou stranu já to bral jako každý jiný turnaj, a celkových pět zápasů, navíc v Brně, je v pohodě. 🙂 Střetli jsme se v nadstavbě s nám již velmi dobře známými soupeři a po remíze s Vyškovem (8:8) a prohře s Dragonem (3:8), což byl i přes nepříznivý výsledek velmi vyrovnaný zápas, bereme 12. místo z 13 zúčastněných týmů na Mistrovství ČR. Někteří hráči byli z výsledků trošku skleslí, obzvláště když jsme v Havířově minulý týden prohráli s celkovým vítězem letošního mistrovství RC Bystrc pouze o jednu pětku, což nás zřejmě trošku namlsalo ?, ale máme i přes zkušenosti některých hráčů velmi mladý tým, do desítek budou po prázdninách odcházet pouze Šarlotka a Honza a rád bych uvedl, že na mistrovství v kategorii U8 chyběli např. zástupci i letošních extraligových týmů ze Slavie a Zlína. Takže já považuji za úspěch celkovou naši letošní prezentaci na přeborech, hráčky a hráči předvedli velmi slušný a čestný výkon a až na konečný hon na trenéra prchajícího s taškou muffinů, který si dnes musí zjistit rozdíl v léčbě úžehu a úpalu, mi dělali jen samou radost 🙂

Michal Boroš

U8

Fotogalerie od Lenky Kertezsové zde.