U12 ve Zlíně

Aleš Kubík – trenér U12

Žene, muškarci, deca,
abyste nebyli ochuzeni o Sašův poutavý komentář k U12, pokusím se ho napodobit a taky Vám podat zprávu ze včerejšího turnaje.

Jakkoliv to zní ve dvou třetinách sezóny zvláštně, turnaj ve Zlíně byl pro tým U12 plný premiér (a nemám na mysli tu svoji?). Společně s našimi „kriegskameraden“ z RC Břeclav jsme měli k dispozici 17 hráčů, takže jsme poprvé vytvořili 2 týmy, jeden z nich byl ještě doplňovaný hráči Zlína a Bystrc Orange. Z toho vyplývá, že řada hráčů stála poprvé v ostrém zápase v mlýnovém seřazení, poprvé na křídle, poprvé jako tříčtvrtka nebo fly-half, poprvé jako kapitán, někteří poprvé čelili nemilosrdnému přečišťování od soupeřů, někteří samozřejmě poprvé viděli zlínský stadion, poprvé hráli tolik minut, poprvé se pokoušeli splnit tvrdé a nelítostné zadání „aspoň 1 skládka za turnaj“ atd. Výsledky jsme tentokrát úplně obětovali na úkor zisku všech těchto zkušeností a pevně věřím, že se to začne ukazovat už na Dragonu, protože už to nebudou premiéry.

První zápas proti Bystrc Black jsme při počáteční lehké organizační nejasnosti museli odehrát jako jeden tým a to ještě hned proti pozdějším vítězům celého turnaje. Byl to trojnásobný „hokej“, jednak tím, že jsme v polovině vystřídali téměř kompletní sestavu „na ledě“, jednak z toho pak vyplynula dosti chaotická hra a i dost hokejový výsledek. Pak jsme se teprve mohli rozdělit na RA Grey, tým zkušených (Tony, Lukáš, Břeclaváci Štěpán, Franta, Oliver, Kuba a hosté), a RA Purple, tým v U12 málo zkušených (Petra, Eliška, Nela, Jirka K., Markové, Šimonové, Vinc, Max), a s nimi jako lodivod zůstal zkušenější Jáchym.

RA Grey se prali s těžkými soupeři, ale zkusili si, že se s nimi dá hrát, zkusili si rugby, ve kterém také hrají s míčem dopředu, nejsou pořád pod tlakem, vyhrávají rucky. A i když z toho výhry nebyly, musím je pochválit, protože „jedli trávu“, a pokud si toto přenesou do dalších turnajů, výsledky přijdou. Ostatně i to slepení sestavy ze 3 týmů bylo pro všechny něco, jako by měli hrát na tři háčka, měli to těžké.

RA Purple se kromě soupeřů prali i sami se sebou, protože poprvé byli v situaci, kdy s nimi na hřišti nejsou Lukáš, Tony, ani Jirka, kteří jindy tahají z ohně ty nejžhavější uhlíky. Museli sebrat odvahu, museli brát hru na sebe, rozehrávat, museli skládat nebo se o to aspoň pokusit. Toto všechno si „sedlo“ ve 3. zápase a i přes těsnou porážku bylo vidět, jak se tým vrací ze hřiště nadšený, když zjistil, že to jde! Jasně, Mariánské Hory jsou nám výkonností zatím blíž než Bystrc nebo Vyškov. Pak jsme bohužel měli 7 zápasů přestávku a bylo vidět, že do toho posledního jdeme už bez soustředění, z některých i to nadšení ze 3. zápasu stihlo opadnout, k tomu silný soupeř…

Díky všem, že za naše barvy nastavovali kůži a za ten 3. zápas – to stálo za to vidět!! Skoro jsem zapomněl, že jsem tam jako trenér✌. A k tomu díky Jáchymovi, jeho 3. a 4. zápas by mohly sloužit jako výukové video, jak má na hřišti vypadat role kapitána!

Ochladíme rány a v pondělí se zase dáme do práce!?

Výsledky:

RA Grey: Bystrc Orange 1:6, Olomouc 1:2, Zlín 0:6, Dragon 0:3
RA Purple: Bystrc Black 0:8, Vyškov 0:4, Mariánské Hory 0:1, Bystrc Orange 0:5