Rugby Cup Brno U12

Tento víkend se v Brně konal turnaj, do jehož organizace se zapojily všechny tři brněnské kluby.

Na hřišti RC Dragon se konal turnaj kategorie U14, na hřišti RC Bystrc se konaly turnaje U8, U10 a U12. RA Brno organizovala nedělní turnaj s masivní podporou bystrckého klubu.

Idea tohoto projektu turnaje tří klubů vznikla během sezóny 2019/2020, kdy se na jaro 2020 plánoval první ročník turnaje. Bohužel díky covidové pandemii se muselo dva roky počkat, než se projekt uskutečnil.

Turnaje U12 se zúčastnilo celkem 15 týmů, což je více než 150 hráčů a hráček. Nedorazil jen tým z Vídně. Dopoledne se soutěžilo ve čtyřech základních skupinách po čtyřech týmech. Vítězové skupin postoupili do odpolední skupiny o první místo, druzí bojovali o páté místo, třetí o deváté a čtvrtí z úvodní skupiny se utkali o dvanáctou pozici. 

Na třetím místě se díky shodnému počtů bodů i pětek umístily týmy Vyškova a Petrovic A. Druhé místo si odvezl tým Tatry a zvítězil tým z Říčan.

Rádi bychom vyzdvihli tým Barbarians, jehož základ tvořili čtyři říčanští borci, jejich trenér a naše trenérka Dominika Barešová, ke kterému se připojily během turnaje snad všechny kluby a bylo tak možné vidět hráče Říčan, Zlína, Petrovic, Dragonu, Olympu, Bystrce, Akademie a dalších klubů v jednom týmu.  

Děkujeme Slávkovi Anderlemu, který se skvěle zhostil úlohy moderátora celého dne a doufáme, že tento objevený potenciál budeme společně rozvíjet i v budoucnu 🙂 . Děkujeme také rozhodčím, Sašovi Tošičovi, Tondovi Kubíkovi, Markovi Červeňákovi a Václavu Vráželovi, za neúnavné soudcování.

A hlavně děkujeme Pavlu Holečkovi a bystrckému klubu za organizaci a všechno okolo.


Report Aleksandara Tošiče:

Já jsem byl převážne v rolí rozhodčího, jako uspořadatele jsme povinný to zajistit, tak jsem zase vzal píšťalku do ruky. To bych ale nezvládl bez Aleše a Ondry z Břeclavi, kteří koučovali tým U12, už jsme dobře sehraní. Na místě byl i Slávek který jako moderátor, naše děti povzbuzoval a také nám párkrát poradil :). Jako domácí rozhodčí jsem měl výhodu, že jsem si vybral hřiště, kde hraje naše skupina a mohl jsem u toho být. Odpískal jsem 3 z 5 našich zápasů a tímto naše děti chválím za disciplínu i sportovní chování.

Sestava byla taková: Jirka Hasník, Lukáš, Jáchym, Šima Zlámal, Max, Nela, Jirka Klvaň, Marek, Vincent, Šima Vítek, Ondra Vašek a z Břeclavi Štěpán a Filip. 13 je docela dobrý počet. Na místě byl i míchaný tým Barbarians, který vedla naša U10 trenérka Dominika Barešová. To jsme taky maximálně využili a do Barbarians posílali děti, aby si taky co nejvíc zahráli.

Věřím, že včera všichni s hřišti odešli spokojený. Základní skupina byla mazačka. Praga A, Tatra B a Vyškov. Jsou to sice silnější týmy, ale děti se víc snažili a dokázali držet krok i když je soupeř o level výš. Bojovali jsme a nic jim nedali zadarmo. Výsledky: 0-5 proti Vyškovu, 0-4 proti Tatře a Pragovce. Ještě na podzim proti takovým týmům bychom dostávali dvakrát víc. Výhoda hrát takový zápas je, že nás to posune. Děti viděly, že každý soupeř je hratelný.

Odpolední část hrajeme skupinu o 13. místo proti týmu Petrovice B a Barbarians. S Petrovicemi krásná remíza 2-2, kde jsme dvakrát prohrávali, ale dokázali vyrovnat. Na úplné otočení skóre chybělo trochu času a štěstí. Mě osobně se ten zápas nejvíce líbil, protože jsme bojovali až do poslední chvíli a nevzdávali to. Následuje zápas proti týmu Barbarians. Důležité zmínit, že to vůbec snadný soupeř nebyl i když je to míchaný tým. Byli to hráči z Říčan, Zlína, Bystrce, Dragona, Olympa, pražských klubů atd. a jsou to kvalitní hráči. Samozřejmě i naši děti byli u toho. Na závěrečný špíl jsme do Barbarians poslali Nelu a Vincenta. Před zápasem jsem jím říkal, že nám nesmí dát nic zadarmo a ať hrají náplno i když jsou kamarádi naproti. Oba dva me uposlechli a hráli fakt výborně. Vincent proti nám dokonce položil i pětku 🙂 Zápas jsme zvládli 4-1 v náš prospěch a to je stačilo na celkové 13. místo z 15 týmu (jeden tým bohužel nepřišel).
Zkrátka povedlo se nám odpolední část zvládnout bez porážky a vyhrát skupinu o umístění. Z čeho ještě mám radost, je to, že naše děti, které doplňovali Barbarians taky nechali všechno na hřišti, a vlastně všechny pětky položili právě naši hráči. O výsledek nejde, ale hlavně dobře si zahrát a ukázat že umíme hrát dobrý ragby. Možná jsou reporty z předchozích turnaji zněli trochu přísnější, ale je to jen o tom protože víme co máme za hráče a co umějí. A já vím že náš tým umí a může mnohem více, co věřím že dokážeme na podzim. Opakují zase, máme šikovný děti, talentů dost, je potřeba jen makat na tréninků.
Nedělní akce se takže vydařila a hodnotím jako úspěšný.

Dovolte mi jen ještě zmínit my kolegové rozhodčí, pan Václav Vržel z Olomouce, mládí Marek Červeňák z Vyškova (U16) a náš Tonda Kubík z U16. Pánové byli jste skvělí, nebylo to vůbec lehký ale zvládli jsme na jedničku.

Na závěr chci poděkovat RC Bystrc že nám půjčili zázemí. Taký obrovské díky patří Alešovi a Ondrovi za vedení týmů, rodičům za podporu a důvěru, a našemu celému realizačnímu týmů.
Věřím, že se zase za rok sejdeme v ještě větším počtu.

Ragby zdar 🏉🏉🏉

Fotogalerie ZDE.

Výsledky ke stažení ZDE.